11 Ocak 2012 Çarşamba

Topraklama ve Sıfırlama

Elektrikli alıcıların kullanıcılara zarar vermesini engellemek için topraklama,sıfırlama,yalıtma,küçük gerilim kullanma gibi yöntemler kullanılır.

Topraklama

Dış gövdesi metal olan aygıtlara bir elektrik kaçağı olduğunda,cihaza dokunan kişi çarpılır.Çarpılmanın şiddeti,vücuttan geçen akıma göre değişir.Metal gövdeli cisimlerin gövdeleri toprağın altına gömülen metal elektroda bağlandığında ise çarpılma tehlikesi ortadan kalkar.Elektrikli aygıtın gövdesine elektrik kaçağı olduğunda bu hemen yerin altındaki elektroda gider.Metal elektrodun direnci çok küçük olduğundan yüksek bir akım geçişi olur.İşte bu yüksek akım alıcıyı besleyen linyedeki sigortmanın atmasını sağlar.

Evdeki ve sanayi tesislerindeki metal gövdeli tüm cihazların topraklama tesisiyle korunması sağlanmalıdır.

Sıfırlama

Elektrikli aygıtların metal bölümleriyle nötr iletkeninin birbirine bağlanmasına sıfırlama denir.Topraklamaya göre daha ucuz ve kolay olan bu koruma şeklinde ,elektrikli cihazın metal gövdesine herhangi bir akım kaçağı olduğunda kısa devre oluşurve sigorta atarak aygıtın enerjisini keser.

Sıfırlamanın Sakıncaları;

-->Binayı besleyen ana kolon hattının kopması sonucu yeniden bağlantı yapılırken nötr ve faz uçları yer değiştirebilir.Bu durumda sıfırlamayla korunan aygıtın gövdesine faz gider.Sigorta atmaz.

-->Sıfırlamayla korunan aygıtın besleme kablosunda nötr hattı koptuğunda faz alıcının gövdesine gider.Sigorta atmaz.

İyi bir sıfırlama için;

-->Nötr hattı çok düzgün çalışmalıdır
-->Nötr iletkeni,faz iletkenleriyle birlikte açılmalı,yalnızca nötr iletkeni açılmamalıdır.

Hiç yorum yok: